субота, 8. октобар 2016.

Prvi Njutnov zakon - definicija i primeri

Ovaj zakon se još naziva i zakon inercije ili kako ja još volim da kažem - zakon lenjosti.
Sa prvim Njutnovim zakonom se učenici sreću još u šestom razredu osnovne škole. Ovo je prvi zakon fizike koji se uči u osnovnoj školi.

Definicija: Svako telo ostaje u stanju mirovanja ili ravnomernog pravolinijskog kretanja sve dok ga neka sila ne natera da to stanje promeni.

Ovo je osnovna formulacija prvog Njutnovog zakona koja se uči u školi.

Zašto se ovaj zakon zove zakon inercije? Inertia na latinskom znači lenjost, pa odatle i moj izraz "zakon lenjosti".
Suština ovog zakona je u tome da dokle god nešto sastrane ne ometa stanje stvari, stanje neće da se promeni.
Malo je poznato da se, slavni naučnik Isak Njutn, osim zakonima fizike, bavio i alhemijom. Ovaj zakon je proizvod upravo te dve nauke i široko je primenljiv. Evo nekoliko mojih primera njegove primene:

1. Kada neko (obraćam se mojim učenicima) sedi ispred kompjutera i igra igrice ili je na fejsbuku, ostaće u tom stanju sve dok ga neko od roditelja ne natera da ustane. Druga verzija je da ogladni pa ga stomak natera da se pomeri od kompjutera i ode da jede. U ovom slučaju su roditelji ili stomak ta sila koja utiče na promenu stanja.
Iz ovog primera deca lako zapamte reč inercija i njeno značenje.

2. Ako stavimo svesku na sto, ona će tu da stoji sve dok neko ne priđe i otvori je da bi nešto u nju zapisao (onda pogledam učenike kojima sveske još nisu otvorene) ili dok je ne uzme da bi je stavio u ranac.

3. Pošto i alhemija ima veze sa ovim zakonom, izađimo malo iz oblasti kretanja u fizici i prebacimo se na društvo. Društveno uređenje u jednoj državi ostaje isto sve dok ga građani silom ne promene. Obično su to neke revolucije ili izbori. U ovom slučaju, naše telo - društvo, se kreće ravnomerno pravolinijski. 

Postoji još mnogo primera, naročito u udžbenicima za fiziku, ali o njima ovde neću pisati.

Ako imate neko pitanje, savet ili sugestiju, slobodno ostavite komentar da bismo mogli da razgovaramo o tome.

Нема коментара:

Постави коментар